IMCG-bloggen

Utveckling för prioriterad kollektivtrafik

2014-09-02

Med GPS-positionering skapas en mjuk resa från start till mål. Ingen hackig körning med onödig trafikstockning eller oförklarliga stopp vid trafiksignaler. Idén med prioriterad kollektivtrafik vann i våras Resenärskampen. Nu tas idén vidare mot förverkligande tillsammans med IMCG.

Mikael van den Hoogen har de senaste fem åren skapat drift- och övervakningssystem för samhällsviktig infrastruktur inom vatten och avlopp. I våras utsågs hans idé ”Prioritet aldrig (för)sent” till vinnare i Resenärskampen. Idén tar dagens försök med prioriterade trafikflöden till nästa nivå.

Förbättrad kollektivtrafik ett första steg
Målet är att bygga ett tekniskt verksamhetssystem som tar ett helhetsgrepp på staden, där lösningar på flera samhällsutmaningar går att implementera.
– Det har ingen gjort. Här finns stora möjligheter till effektivisering och en prioritet för hållbara lösningar där kollektivtrafiken blir först ut, säger Mikael van den Hoogen.

 Vi öppnar upp vårt nätverk och involverar experter från Imperial College i London.

Förverkliga idén
Kontakt med Trafikkontoret i Göteborg är etablerad, en omvärldsanalys planeras och affärsutveckling i samarbete med IMCG har påbörjats.
– I utvecklingen av idén finns flera spår som vi arbetar parallellt med. Vi öppnar upp vårt nätverk och involverar experter från Imperial College i London. Vi undersöker också möjligheterna att idén ”Prioritet aldrig (för)sent” utvecklas till en demonstrator i ett större forskningssammanhang, säger Magnus Andersson, partner och affärsutvecklare på IMCG.

Posted in:
Om författaren

Anna-Karin Dahlin

Anna-Karin Dahlin

Anna-Karin Dahlin är strategisk kommunikationschef på IMCG och ingår i företagets ledningsgrupp. Anna-Karin är utbildad journalist och har bland annat arbetat på Sveriges Radio som reporter, nyhetsankare och programledare