IMCG-bloggen

Ny teknik tas till nästa nivå i Stuttgart

2014-10-27

Det uppkopplade samhället, med allt fler enheter i bruk samtidigt, kräver ökad hastighet och effektivare system.
– Nu tar vi forskaren bakom ett nytt system, MapCOM, till Stuttgart för att utvärdera framtida affärsmöjligheter, tillsammans med Alcatel-Lucent, Tysklands största telekomföretag och deras forskningsinstitut Bell Labs, säger Elodie Labonne, expert inom Business Intelligence på IMCG.

År 2018 kommer det att finnas mer än 10 miljarder enheter redo för uppkoppling och med en förväntan på samma snabba hastighet som idag, enligt nyligen framtagna beräkningar av CISCO. Henk Wymeersch från Chalmers tekniska högskola har utvecklat MapCOM, ett koncept som gör det möjligt att växla upp nätverket för den ökade belastningen som väntas de närmsta åren. Tekniken kan kartlägga radiosignaler och förutom effektivisering bidrar konceptet även till att reglera när det är läge för låg energiförbrukning.

 – Med 5G-nätverk kommer vi inte bara att kommunicera människa till människa, utan också människa till maskin och maskin till maskin, säger Henk Wylmeersh, docent på Chalmers tekniska högskola, avdelningen för signaler och system.

IMCG har fått uppdraget från Innovationskontor Väst att bidra med expertis för att identifiera tillämpningsområden och ta forskningsresultatet närmare marknaden. Mötet i Stuttgart bygger broar mellan forskning och ICT-marknaden.

– Målet är att mötet med Alcatel och Bell Labs leder till ett långvarigt samarbete mellan dem och Henk Wymeersch. För IMCG är det en bra möjlighet att utöka vårt europeiska nätverk inom ICT-sektorn, säger Elodie Labonne,

Posted in: