IMCG-bloggen

Nu byggs den första tysta hållplatsen

2014-12-11

Tänk dig ett rum av lugn och tystnad, medan regnet piskar och viner utanför hållplatsen där du inväntar bussen. Ett sådant rum tar nu form på Sven Hultins plats vid institutionen för Väg och Vatten på Chalmers.

Under 2015 kommer tre demonstrationsytor att uppföras i både London och Göteborg, som en del av IMCG:s projekt Tysta Offentliga Rum (TOR). Målet med projektet är att ta fram prototyper på ljuddämpande produkter och koncept som kan ge storstadsinvånaren ett andrum i citybruset. Busshållplatsen i Göteborg uppförs i samarbete med Akademiska Hus och satsningen Electricity.

Innovation
Projektets tekniska team från SP och KSE/Watteriet har varit på turné och besökt glasfabrik och hållplatsleverantörer, som en del av innovationsarbetet.
– Utmaningen är att kunna skapa en behaglig upplevelse på en väldigt begränsad yta, som en hållplats utgör, säger Ola Schönbeck, ägare av Watteriet.

Hållplatsen står klar våren 2015 och kommer att invigas i samband med nästa års Volvo Ocean Race, då även elbussar och en ny linje invigs inom Electricity-samarbetet.