IMCG-bloggen

Världsunik färja med fjärrvärme i Göteborgs hamn

2014-12-16

Med ett väl utbrett fjärrvärmesystem är Göteborg en förebild bland städer i Europa när det gäller hållbar uppvärmning. Sedan den 1 december finns även världens första fartyg i linjetrafik, Stena Danica, ansluten till stadens fjärrvärme.

Växlingen av värmekälla för Stena Danica innebär att koldioxidutsläppen i Göteborg minskar med 500 ton per år.

– I och med kopplingen med fjärrvärme till fartyg i linjetrafik öppnas ytterligare en arena för hållbar stadsutveckling för världen. Jag tror Rotterdam och Genua är nästa stad att anta utmaningen i sin hamn, säger Magnus Andersson, partner på IMCG.

Fjärrvärmeprojektet på Stena Danica är en del av EU-projektet Celsius, där IMCG bland annat bidrar med affärsutveckling och finansieringsexpertis.

Stena Lines vd Carl-Johan Hagman invigningstalar: