IMCG-bloggen

Påsen som ska förändra klädindustrin

2015-02-02

Hallå där, Fredrik Wikholm, grundare av Uniforms for the Dedicated, som har målet att gå från 25 till 100 procent återvunna fibrer inom loppet av 3 år. Vägen dit går bland annat genom att kläder återvinns med påsen The Rag Bag.

Varför är det viktigt att återvinna kläder?
Problemet idag är att för liten andel plagg faktiskt tas tillvara för återbruk. Samhället har relativt ineffektiva processer för att skapa nya tyger av gamla fibrer. Inom kläd- och textilindustrin krävs stora resurser per tillverkat klädesplagg, inte minst när man ser det i förhållande till antalet gånger man använder ett plagg. Ju mer kläder som återvinns desto mer kan vi faktiskt aktivt arbeta för återvinning som en framtida affärsmodell.

Vad är the Rag Bag?
Projekt som The Rag Bag eller I:co i USA är bra exempel på hur vi kan återvinna kläder för nyproduktion. The Rag Bag är en påse som konsumenten får med de nyinköpta kläderna och sedan kan lämna gamla kläder i retur med. Vi jobbar för att få in konceptet till svenska klädkedjor och för en utvecklad infrastruktur.

Finns det ytterligare lösning på utmaningen?
Ja det tycker jag absolut. Jag anser att det ska lagstadgas om producentansvar och att staten bör bygga ut återvinningssystem precis som vi har för tidningar och PET. Nästa steg är att fortsätta utveckla tekniska lösningar för hur gamla plagg blir nya tyger. Jag tror på kemisk separering av fibrer istället för den något klumpiga processen av att maskinellt hacka ned fibrer som görs idag, den innovationen jobbas det på och är inte långt borta.

Det finns i min mening en naturlig relation mellan ansvaret vi har
som föräldrar och hur vi brukar resurserna planeten har att erbjuda.

Hur kan vi förändra beteende?
Genom att helt enkelt göra något annorlunda i relation till vad jag gjorde igår. Det måste vara enkelt.
Jag tror att det är den heliga trestegsmodellen:

  1. Kom med konkreta förslag som är lätta att etablera i människors vardag.
  2. Inspirera genom att bruka rätt förebilder och påvisa vad fördelen är i förändringen. Det är enkelt att se miljörelaterad beteendeförändring som ett minus, att du förlorar något. Påvisa vinst som gör att människor vill vara del av utvecklingen.
  3. Börja tidigt. Om vi ser till stora samhällsorienterade förändringsprocesser så är skolan otroligt viktigt. Det finns i min mening även en naturlig relation mellan ansvaret vi har
    som föräldrar och hur vi brukar resurserna planeten har att erbjuda.
Posted in: