IMCG-bloggen

Energi är beroendeframkallande

2015-03-27

Det är lätt att glömma hur central roll energi spelar i vår moderna livsstil. Earth Hour på lördag kväll är ett bra tillfälle att skärskåda vårt beroende men också att se värdet av förnybar energi.

Det är svårt att skilja på energi och energi eftersom den oftast kommer långt bortifrån, ibland från andra sidan jorden. Tyvärr har en stor del av vår energi tråkiga återkopplingar. Våra pengar kan gå till diktaturer utan respekt för mänskliga rättigheter, eller så sker stora avgasutsläpp vid energiomvandling, som vid förbränning av bensin och kol.

I Sverige har vi kommit en bra bit mot målet att använda förnybar energi som inte utarmar ändliga resurser eller orsakar klimatpåverkande utsläpp. Det är fullt möjligt att gå hela vägen. Inte bara i Sverige utan också i Europa, men då måste vi alla hjälpa till och ändra vår energikonsumtion.

Under Earth Hour på lördag – släck inte bara ner lampor och apparater. Slå också av huvudströmbrytaren, skruva ner radiatorernas termostater, låt bli att spola varmvatten och tänd inga levande ljus. Passa på att sitta i mörkret (såvida du inte har en handvevad ficklampa) och prata om hur viktigt det är med energi, men hur lätt den är att överkonsumera.

Det kommer säkert att kännas konstigt, men kanske också både mysigt och viktigt.

Jonas Norrman, vd IMCG

Posted in: