IMCG-bloggen

När du tankar bidrar du till kriget i Mellanöstern

2015-09-24

Flyktingkrisen i Mellanöstern och Syrien har fått många människor att öppna sina hem, skänka kläder och bidra med pengar till hjälporganisationer för att lösa de mest akuta behoven. Nu undrar många ”Vad kan jag göra för att kriget och situationen inte ska förvärras?”.

Läs hur Jonas Norrman, vd IMCG och doktor i klimatologi, ser på det.

Bilden på den treåriga Alan Kurdi skakade om en hel värId. Uppspolad på en strand i Turkiet blev den lille pojken en stark symbol för människor på flykt.

Fotot aktualiserar frågor om hur vi kan bidra till fred så att flyktingar får en möjlighet att återvända hem till Syrien igen? Hur ska en enskild människa eller ett litet land som Sverige kunna påverka i den utvecklingen? Omöjligt? Det finns faktiskt något vi kan göra. Vi kan på allvar försöka sluta köpa bensin och diesel.

Men jag köper väl inte ”terror-olja” tänker du?  Tyvärr är det så.

Kriget i Mellanöstern drivs av diktaturer. De finansierar sin krigsföring och upprätthåller sin statsmakt med intäkter från försäljning av fossila råvaror som olja och gas. Varje gång vi tankar våra bilar går en stor del av betalningen till dem, deras förtryck och deras krig.

Argument för beteendeförändring
Att ställa om till en fossiloberoende transportflotta till 2030, som Svante Axelsson, Naturskyddsföreningen och Petter Holland, Preem AB skriver i GP 150917, är med fler perspektiv mer betydande än någonsin. Kriget i Mellanöstern är ytterligare ett argument för att nå den beteendeförändring som krävs.

Men jag köper väl inte ”terror-olja” tänker du? Tyvärr är det så. Idag vet vi inte varifrån oljan kommer. Till och med IS kan sälja stulen olja på världsmarknaden för att finansiera sina övergrepp. Det bästa du kan göra är att försöka köpa mindre bensin och diesel. Precis som för klimatet är det bästa för freden i Mellanöstern att ställa om till ett fossiloberoende samhälle.

Posted in:
Om författaren

Jonas Norrman

Jonas Norrman

Jonas Norrman är VD på IMCG och är en av grundarna till bolaget. Jonas är innovationsexpert och specialist inom energisektorn. Jonas har en doktorsexamen i klimatologi från Göteborgs Universitet. Han är även en uppskattad och väl anlitad talare och moderator.