IMCG-bloggen

Ljusa utsikter i Peking trots tjock dimma

2015-11-26

KRÖNIKA: Med buss tas vi till en klarare luft bara en timme från dimman av luftföroreningar i centrala Peking. IMCG och Johanneberg Science Park är på den internationella branschkonferensen IASP för att presentera Tysta Offentliga Rum. Powerpoint-presentationer varvas med studiebesök.

Framför oss åker en lastbil med svart last. När vi kommer närmare ser vi att det är stockar av kol som transporteras. Kol som senare ska hänga som ett tjock täcke över de tio miljoner invånarna i Peking.

Det är luftföroreningarna som är mest kännbara. Bara efter ett par dagar känns det i lungorna och tjock dimma skymmer sikten. Dagarna då smogen är som tätast bär många munskydd från 3M. Buller finns även här, men är inte lika synligt som luftföroreningar. När vi dagen innan var ute på gatorna för att lyssna in ljudet i staden slogs vi av alla mopeder som for förbi oss, ljudlöst. Det verkade som att det bara säljs elmopeder i Peking, något att ta efter i fler storstäder.

Ett studiebesök på Yanqing science park vittnar om ett pågående arbete för bättre miljö. I det som kallas sommarstaden utvecklas vind- och solenergi samt elbilar. Ett mer innovativt förhållningssätt anses nödvändigt enligt flera av talarna på konferensen. Från kinesiskt håll profilerar man en vision om innovativa medborgare via ändrat skolsystem.

IASP som nätverk vill verka för att bra innovationer för hållbar stadsutveckling kan testas och implementeras snabbare och oftare på flera platser. Att Sveriges framtidsminister nyligen varit på plats i Peking för att sälja svenska idéer för hållbar tillväxt känns också hoppfullt.

När planet lyfter och tar oss hem är det med dubbla känslor. Dels känns det som att arbetet som görs världen över varje dag kommer att göra skillnad, dels en tilltagande abstinens efter att se blå himmel igen. Göteborgs gråmulna väder känns plötsligt som en frisk fläkt.