IMCG-bloggen

En film om chansen som förändrar livet

2016-05-23

FILMKLIPP: ”För vissa människor kan det vara livsavgörande. Hade jag inte fått den här chansen kanske jag hade givit upp allt jag har kämpat för.” Det säger Harvin Ali, en av de intervjuade praktikanterna i filmen som IMCG gjort för att belysa Skanskas arbete med att guida människor i utanförskap till ett jobb.

IMCG har i uppdrag att hjälpa bostadsutvecklaren Skanska Nya Hem i Göteborg kommunicera sitt sociala hållbarhetsarbete. Med filmen vill Skanska locka fler människor till jobb i byggbranschen och inspirera andra byggbolag att bidra till ett hållbart samhälle i mänsklig bemärkelse.

– Den största behållningen är att kunna förklara helheten av det här initiativet på bara tre minuter och visa vad det har betytt för dem som blivit utvalda. Deras personliga berättelser gör vårt huvudbudskap verkligt. Det är väldigt starka erfarenheter som de sätter ord på, säger Christina Ingelsten, marknadsutvecklare på Skanska Nya Hem.

Låt människorna ta plats
Filmen ligger på Skanskas hemsida, har skickats ut i portioner som kampanj i sociala medier, rullar på mässor och visas upp i möten med andra företag. Att göra en film kändes självklart, enligt IMCG:s kommunikatör Amanda Termén.
– Vi ville låta människorna det faktiskt handlar om ta plats. Vanligtvis kanske man stannar vid uttalanden om hållbara ambitioner från företagsledningen eller en bisats längst bak i årsredovisningen. Den här filmen visar istället det direkta värdet för människors liv. Video skapar känslor, och det är ett kraftfullt verktyg för att sprida ringar på vattnet av Skanskas hållbarhetsarbete.

På Skanska har filmen gjort avtryck på flera håll. Den vanligaste kommentaren är ’Vilken fin film!’ och den andra är ’Vad roligt att ni gör det här arbetet’.
– Filmen lyckas väldigt bra med att inspirera andra. Vi får mycket positiv feedback från både politiker, byggbranschen och internt. Det här handlar inte om att polera och sminka upp ett säljbudskap utan att berätta någonting verkligt, säger Christina Ingelsten.