IMCG-bloggen

Ska revolutionera sjöfarten med stöd av EU-miljoner

2016-08-30

Västra Götalandsregionens EU-kort kan ge ekonomiskt bidrag vid köp av konsulttjänster. Nu tar företaget Optixmarine in expertis från IMCG för att vässa sin EU-ansökan.
– Vi söker drygt 12 miljoner kronor från EU för att kunna lansera vår produkt på marknaden. Ansökan måste vara i toppklass om vi ska stå oss i konkurrensen, säger Jens Kjellerup, VD på Optixmarine.

Det västsvenska företaget Optixmarine har utvecklat en innovativ växellåda som kan minska ett fartygs bränsleförbrukning med 25 procent. Växellådan kan revolutionera den globala sjöfarten och anses högintressant.
EU:s klimatmål är höga. För att nå dem är de helt beroende av teknologi likt den vi erbjuder, så vi är övertygade att vår projektansökan har stora möjligheter att bli godkänd.

Få 150 000 kronor till fakturan
Med EU-kortet vill Västra Götalandsregionen underlätta för västsvenska aktörer att delta i EU:s forsknings- och innovationsprogram. Det innebär att små och medelstora företag kan söka ett ekonomiskt bidrag som täcker upp till 50 procent av de kostnader som uppstår vid en EU-satsning. Företaget finansierar själv resterande belopp, med exempelvis lönekostnader för egen personal i samband med ansökningsarbetet.
– Regionen kan utbetala upp till 150 000 kronor för extern konsultkompetens. Företagen kan ta experthjälp för att forma konsortier eller för att skriva förstudier och ansökningar. Det viktiga är dock att företaget själva också satsar egen tid och kompetens. Det är hos företaget detaljerna, målen och visionen finns, säger Magnus Andersson, partner på IMCG och ansvarig för företagets EU-tjänster.

SME Instruments
Optixmarine har, med stöd av VGR:s finansiering, anlitat IMCG att arbeta med en ansökan till EU-programmet SME Instruments.
– Det har varit ovärderligt att ha en projektledare med erfarenhet som vet hur en ansökan ska utformas. Arbetet med affärs- och verksamhetsplanen var oerhört värdefullt. IMCG hjälpte oss att bryta ner ansökan till hanterliga delar och sedan arbetade vi gemensamt och systematiskt med en i taget, säger Jens Kjellerup.

Jens tips till andra företag som funderar på en EU-ansökan
* Ta professionell hjälp ifall du inte har erfarenhet från liknande ansökningar
* Avsätt resurser som börjar arbeta med ansökan i tid, gärna 3 månader innan deadline
* Följ EU:s direktiv till 100% och svara på all information som de efterfrågar
* Räkna med mycket administrativt arbete med EU:s webbportal

Här söker du medel via SME instrument och här får du mer information om EU-kortet.

Om författaren

Anna-Karin Dahlin

Anna-Karin Dahlin

Anna-Karin Dahlin är strategisk kommunikationschef på IMCG och ingår i företagets ledningsgrupp. Anna-Karin är utbildad journalist och har bland annat arbetat på Sveriges Radio som reporter, nyhetsankare och programledare